23 Ocak 2008

Bayrak Dediğin?

2003 Mart' ında Sam Amca'Irak'ı işgal ettiğinde Irak' ta Saddam ve Baas Partisi' nin iktidarını temsil eden bir bayrak dalgalanıyordu. Bayraktaki yıldızlar Baas Partisinin üç ilkesini* simgeliyordu, yazı da (Allah-u Ekber) Saddam' ın el yazısına benzetilmişti. Öncesinde de çeşitli tasarıma sahip bayraklar kullanılmıştı.


İşgalden sonraki yıllarda Irak semalarında eski bayraktaki Allah-u Ekber' in yazı karakteri değiştirilmiş geçici bir bayrak dalgalanmaya başladı .



Şimdi ise Kürtlerin baskısı ile bayrağın değiştirilmesi ve yeni bir bayrak tasarlanması kararı meclisten geçti.
Bu acı durumu görünce fikir çeşitliliğimiz/ayrılığımız varsın "kanla yapılmış bayrak" üzerine olsun diyorum. En azından bir bayrağımız ve tartışmalı/soru işaretli de olsa bağımsızlığımız var. Şimdi medyanın dayattığı abuk sabuk gündemlerle meşgul olup biribirimizi yemeden önce Saddam heykellerinin devrildiği, gönderden Irak bayrağının indirildiği görüntüleri bir kez daha gözümüzün önüne getirelim. Bayrağın ne kadar önemli olduğunu anlamak için yetecektir belki de.

(*) bu üç ilke: birlik, özgürlük, sosyalizm (kaynak:bbc)
Not: birliğin yerini karmaşa, özgürlüğün yerini esaret, sosyalizmin yerini kapitalizm aldığına göre üç yıldızlı eski bayrağın yerine yapılacak bayrak için çok soyut bir çalışma yapılması gerek. (ressam çok soyut çalışmış!!) Tasarımlar yakında ortaya çıkacaktır.

Hiç yorum yok: