02 Aralık 2010

World Cup 2018 - 2022

Dünya Kupası
Her genç kızın rüyası


Yarın, (2 Aralık Perşembe) FIFA İcra Kurulu üyeleri yapacakları oylamayla 2018 ve 2022 dünya kupalarına ev sahipliği yapacak ülkeleri belirleyecek. 2018 için 4 aday var: İngiltere, Rusya, Hollanda-Belçika, İspanya- Portekiz. 2022 adayları ise 5 tane: Japonya, Avustralya, Katar, Güney Kore ve ABD. Sabah 2018 adayları, öğleden sonra 2022 adayları sunumlarını yapacaklar. Dünya Kupasının popüleritesi ve ekonomisi düşünüldüğünde yarın Zürih’te yapılacak kulisi hayal etmek pek zor değil. Silahlar konuşacak diyemeyiz belki ama her türlü politik, ekonomik argümanlar kullanılacaktır kurul üyelerini etkileyebilmek için.
24 kişilik FIFA İcra Kurulu’nda Şenes Erzik de var. World Soccer dergisi Aralık sayısında üyelerin muhtemel oylarını yazmış. Aslında ülkesi aday olanlar için ülkelerine, bazı adayların da “kanka” denilebilecek ülkelere muhtemelen oy vereceklerini belirtmiş. Hepsi için bir tahminleri yok. Örneğin Başkan Sepp Baltter ve Şenes Erzik’in oyu için bilinmiyor yazıyor. Dergiye göre Latin Amerikalıların İspanya-Portekiz adaylığına desteği olacak gibi görülüyor. Ayrıca tüm adayların güçlü ve zayıf yönlerini belirten bir analiz ve stadlarla ilgili bilgiler de var dergide. (2022 için adayların bizim memleketlere uzak olmaları, maçları enteresan saatlerde izleyeceğimizin habercisi.
4 yılda bir evimize gelen bu güzel misafirin nereli olacağıyla çok ilgilenmesek de, evimizde geçireceği 1 ay adını sık sık anacağız memleketinin. Muhtemelen akşam saatlerinde her iki dünya kupası ev sahibi belirlenmiş ve açıklanmış olacaktır.
2000 Olimpiyatları için 90’larda başlayan İstanbul için olimpiyat adaylığımız diğer seneler için hala sürüyor bildiğim kadarıyla. Bu seçimler internet kullanıcılarının anket oylaması şeklinde sonuçlansa anasını ağlatırız turnuvaların ama malesef ciddi bir kulis yapmanız ve iyi bir organizatör olacağınız konusunda ikna edici olmanız gerekiyor. 20xx Türkiye kulağa çok hoş geliyor. Stat yapımları, logo tasarlanması, maskota isim bulma ve memlekete gelecek binlerce futbolsever… Hayali bile güzel…
Ben Rusya 2018, Avustralya 2022 diyorum…Göz kırpan gülümseme
[Dışarı sızan FIFA’nın değerlendirme raporu en güçlü adayların İngiltere ve ABD olduğunu söylüyormuş, onu da belirteyim]